Waterdichtheid van horloges

Op veel horloges wordt aangegeven dat zij waterdicht zijn, meestal gevolgd door een aantal atmosfeer of een diepte in meters. Dit betekent echter niet dat ieder horloge waar "water resistant" op staat geschikt is om mee te zwemmen. Hieronder vindt u een uitleg over:

Wat maakt een horloge waterdicht?

Er zijn verschillende elementen die ervoor zorgen dat een horloge waterdicht is: – De pakkingen, gemaakt van rubber, nylon of teflon, beschermen de kast tegen indringend water bij het glas, het achterdeksel en de kroon. Als het horloge een chronograaf is, zijn ook de drukknoppen van rubberen pakkingen voorzien. – Het materiaal van de kast is stevig genoeg om waterdruk te weerstaan zonder te vervormen. – Een schroefbare achterdeksel. – Een kroon (de knop om de wijzers te verzetten) die vastgeschroefd kan worden zodat stoten tegen de kroon geen nadelige gevolgen heeft voor de waterdichtheid.

Wat zijn de verschillende gradaties van waterdichtheid van horloges?

Waar staat de ‘bar’ voor bij waterdichtheid?

Een bar is gelijk aan 10 meter waterdruk. Zo is dus 5 bar gelijk aan 50 meter.

Hoe vaak moet de waterdichtheid worden getest?

Hoe wordt de waterdichtheid van horloges getest?

Er zijn drie soorten testen.

Kan een horloge tegen heet water?

Absoluut niet! Heet water uit een kraan, bad of sauna kan de kastonderdelen vervormen. De afdichtende werking van de pakkingen zal daarmee verloren gaan. Bovendien kan het uurwerk beschadigen en de olievoorziening verstoord raken.

TIP Houd uw horloge waterdicht!

Bron: Seiko Nederland BV